Mi. Mai 15th, 2024

Моето “не”.

Фрийд, роден на Гергьовден. Улових се в мисли, доколо фамилното име отразява нашата идентичност в сравнение със собственото. Fried (Мир).

Собственото ми име започва с Не-, фамилното ми, унаследено от дядо ми, също, което на немски означава „nein“. „Не!“, „Не?“ на какво? 😊 Този въпрос си задавам!

Действително имаше времена, когато ожесточено настоявах за връщане на фамилията ми по рождение Ненова – в знак на протест срещу чуждото, което ме заобикаляше и разбира се като израз на опит за защитиш и обичаш себе си – следователно, въпрос на идентичност. Погледнато отвън това бе доста странна акция! Всичми ме наблюдаваха слисано, побутваха ме с лакет, за да се уверят дали това бях все още аз или някакъв дух, на име Нели, който витаеше наоколо. Възприятието ни на света е винаги индивидуално, това не бива да се забравя, и аз – от дълбините на своята индивидуалност – исках непременно да си имам още едно Не- в началото на фамилното ми име – същинското ми фамилно име Ненова. Адвокати се опитваха да ми разяснят, че това, разбирате ли, било въпрос на идентичност и че толкова лесно не можело тя да бъде сменена или човек да с еоткаже от нея! Да, именно! Поради същите причини си исках МОЯТА обратно. Само че говорехме различни езици. Объркан свят. Тази очевидна несправедливост обаче, трудно успях да преглътна.

Не вярвайте на думите на другите относно това, кое е вярно  окое грешно за Вас самите. Вие и единствено вие сте тези, които могат да съдят за собствения си начин на възприемане на света и за своята индивидуалност. Нито един адвокат на света. Казвам „не“ на всякакви опити за намеса по въпроси, отнасящи се към персоналното търсене на идентичност. Моето „не“.

Aufrufe: 21

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert